Den utvidgade läroplikten (18 år) börjar gälla för årets niondeklassister

I och med att lagen om den utvidgade läroplikten (till 18 års ålder) träder i kraft, är den läropliktiga skyldig att söka till utbildning på andra stadiet. Den nya lagen medför även att studier på andra stadiet blir avgiftsfria. De första som omfattas av den utvidgade läroplikten är de ungdomar som går ut grundskolan i vår (2021). I situationer då den läropliktiga blir utan studieplats eller avbryter sina studier handleds hen vidare av utbildningsanordnarens eller kommunens handledningstjänster/ instanser. Här kan ni läsa mer om den utvidgade läroplikten:

Undervisnings- och kulturministeriets meddelande om den utvidgade läroplikten och skyldigheten att söka till utbildning efter åk 9:

Skyldighet att söka
.
Download • 608KB

Visa alla

Kolla videorna nedan för information om tillvalen i åk 8 och 9. Broschyrer och blanketter hittar du på tillvalssidorna: Tillval åk 8 och 9.